Slovinsku znížili rating, dostal sa na úroveň Turecka

01.05.2013 Celý región

New York/Ľubľana 1. mája (TASR) - Ratingová agentúra Moody's znížila rating Slovinska do špekulatívneho pásma, pričom ako dôvod uviedla "otrasy" v bankovom sektore krajiny a fakt, že vláda pravdepodobne bude musieť poskytnúť bankám ďalšiu pomoc. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Moody's znížila v utorok (30.4.) rating Slovinska o dva stupne z úrovne Baa2 na Ba1, čím sa krajina dostala na úroveň Turecka. Zároveň jej ponechala negatívny výhľad, čo znamená, že nevylučuje ďalšie zníženie ratingu. Slovinsko sa tak stalo 5. krajinou eurozóny, ktorých rating zo strany Moody's patrí do špekulatívneho pásma. Ďalšie veľké agentúry Fitch a Standard & Poor's (S&P) hodnotia Slovinsko na úrovni A-, čo je ešte stále investičný stupeň. Zo strany S&P má však krajina stabilný výhľad, zatiaľ čo zo strany Fitch negatívny.

"Hlavným dôvodom zníženia ratingu sú pokračujúce otrasy v bankovom systéme krajiny a vysoká pravdepodobnosť, že štát bude nútený poskytnúť bankám ďalšiu pomoc," uviedla agentúra v odôvodnení svojho kroku. "Kvalita bankových aktív sa v roku 2012 výrazne zhoršila, pričom takýto vývoj pokračuje aj v tomto roku," dodala Moody's.
 

Vyberte región